Etusivu‎ > ‎Blogi‎ > ‎

Ammattien iltapäivä 1.11.2016

lähettänyt Hannele Vehkaoja 5.11.2016 klo 0.32

Ammattien iltapäiväTiistaina 1.11. koulullamme järjestettiin Ounasvaaran päivälukion ykkösille ja kakkosille ammattien iltapäivä. Useiden eri alojen ammattilaiset saapuivat koulullemme kertomaan työstään ja taustoistaan.


Iltapäivä alkoi yhteisellä tilaisuudella auditoriossa, jossa Lappset-yhtiön perustaja Antero Ikäheimo ja Alexandria pankkiiriliikkeen aluepäällikkö Pekka Junes kertoivat omista urapoluistaan. Ikäheimo kertoi myös yhtiön perustamisesta ja yrittäjyydestä ja Junes talouselämästä. Molemmat painottivat vahvasti hyvää kielitaitoa. Yhteisen tilaisuuden jälkeen oppilaat siirtyivät luokkiin kuuntelemaan valitsemiaan ammattiesittelyitä.


Monien uravalintojen kirjoon kuului koulumme opettajistoon kuuluva diplomi-insinööri Pekka Pitkänen. Hänen työelämän kokemuksiin kuului opettajan työn lisäksi työt rakennustyömaalla. Diplomi-insinöörin uravalintaan hänet ajoi tylsistyminen aikaisemmassa työssä.


Lentokonemekaanikon ammatista tietoa oli jakamassa luutnantti Joni Lehtola. Häntä säestämässä oli taistelujohtaja ylikersantti Kari Uusitalo. Luutnantti Lehtola oli hakeutunut erikoistehtäviin ja päätynyt sieltä lentosotakouluun Kauhavalle. Nykyään Kauhavan yksikkö on lakkautettu ja hän toimii lentoteknikkona Lapin lennostossa.


Koulullemme oli saapunut Puolustusvoimien toimihenkilöiden lisäksi asianajaja Veikko Pyyny. Hän painotti asianajajakoulutuksen pituutta verrattuna muihin ammatteihin ja perehdytti kuulijat oikeustieteellisen opinahjon erikoistumishaarojen saloihin.


Entisen eläinlääketieteen korkeakouluun hakemisen vaikeudesta oppilaille oli kertomassa Pekka Hakala. Hän valotti myös uraa yrittäjänä yksityisen sektorin puolella. Hakala puhui eläinlääkärin ammatin hyvistä ja huonoista puolista - unohtamatta tärkeitä kädentaitoja.


Ounasvaaran koulurauhaa oli turvaamassa paikallinen rikosylikonstaapeli Seppo Mikkola. Mikkola jakoi kuuntelijakunnalle omia taustojaan ja urakehitystään rikosylikonstaapeliksi. Lisäksi hän esitteli yleisesti poliisin ammattia pohjoisissa oloissa.


Porokadulle oppimisen kehtoon oli saapunut ammatinvalinnan psykologi Jaakko Nuorva Rovaniemen TE-toimistolta. Hän valisti yleisöä eri ammattivaihtoehtoihin vaadittavista henkisistä ominaisuuksista. Nuorva kertoi myös lukion hyödyistä. Lukioon valitut saavat lähes kolme vuotta lisäaikaa oman urapolun valitsemiseen.


Päivän yleinen ilmapiiri oli positiivinen, mikä sai oppilaat kuuntelemaan mielenkiinnolla vierailevien asiantuntijoiden neuvoja tulevaisuuden opintoja koskien. Jokaisen oppilaan kysymyksiin löytyi aina vastaus ja tietoa eri ammateista jaettiin yllin kyllin.IMG_20161104_213612.JPG DI Pekka PitkänenIMG_20161104_213655.JPG Asianajaja Veikko Pyyny + dia

IMG_20161104_214651.JPGDSC_0105.JPG  IMG_20161104_214622.JPGEläinlääkäri Pekka Hakala ja koiransaTeksti ja kuvat: Otso Hakala


Comments