Etusivu‎ > ‎Blogi‎ > ‎

Kansanedustaja vieraana koulullamme

lähettänyt Hannele Vehkaoja 6.2.2017 klo 10.43

Kansanedustajan vierailu
Valokuva 2.jpg


Yhteiskuntaopin tunnilla 24.1. saimme vieraaksemme kansanedustaja Markus Lohen, joka on lappilainen Keskustan kansanedustaja. Kansanedustajien koulukierros liittyy osaltaan Suomi 100 -juhlallisuuksiin, joiden teemana on ”Yhdessä”. Useimmissa kouluissa tapahtuma toteutetaan kansanedustajan kyselytuntina niin, että oppilaat esittävät kysymyksiä kansanedustajille. Tilaisuuksien tarkoitus ole olla luonteeltaan poliittisia, vaan näkökulma on tiedotuksellinen ja enemmän kasvatuksellinen. Vastaava koulukierrostapahtuma Suomessa järjestettiin tammikuussa 2013, kun Suomessa vietettiin säännöllisen lainsäädäntötyön 150-vuotisjuhlaa.


Vierailu alkoi siitä, kun Markus Lohi kertoi meille kansanvallan historiasta. Hän kertoi muun muassa siitä, kuinka hänen isoisän isänsä oli ollut aikoinaan eduskunnassa ja siitä, kuinka Suomesta tuli itsenäinen. Lohi kertoi meille myös yleistä tietoa eduskunnasta, kuten mitä eduskunta tekee ja keitä siellä työskentelee. Kansanedustajan työstäkin saimme paljon tietoa. Lohi vertasi työtään kansanedustajana tuolin neljään jalkaan. Ensimmäinen jalka on lainsäädäntötyö, johon kuuluu myös valiokuntatyöskentely. Toinen jalka on salityöskentely, johon kuuluu esimerkiksi täysistunnot. Kansanedustajan tiedotus ja julkisuus käsittävät kolmannen jalan. Neljättä jalkaa olimmekin juuri todistamassa, sillä kansanedustajan työhön kuuluu tiiviisti myös maakunnissa kiertäminen ja epävirallinen vaikuttaminen. Markus Lohi totesi, että näiden kaikkien jalkojen on oltava tasapainossa, jotta tuoli pysyy pystyssä. Tuoli ei kuitenkaan ole kovin mukava, jos istuin ei ole hyvä. Tällä hän tarkoitti sitä, että kansanedustajan on tärkeää saada sovitettua vapaa-aika ja työ.


Mielenkiintoisinta oli kuitenkin kuulla konkreettisesti siitä, millaista kansanedustajan arki on. Maanantai on kansanedustajan maakuntapäivä, jolloin on varattu aikaa hoitaa asioita omassa vaalipiirissä. Tiistaina taksi hakee kansanedustajan klo 5.00 aamulla lentokentälle, josta hän lentää Helsinkiin. Ajattelimme, että turvatarkastukset alkavat varmastikin olla jo rutiinia kansanedustajalle. Noin 7.30 Lohi saapuu työhuoneeseensa eduskuntatalon vieressä sijaitsevaan lisärakennukseen. Työhuoneesta löytyy muun muassa kuuluisa torkkupeitto. Kun aika koittaa siirtyä esimerkiksi täysistuntoon, tunnelia pitkin pääsee kätevästi eduskuntataloon. Kävellä ei kuitenkaan aina tarvitse, sillä Rovaniemen kaupunki on lahjoittanut kolme potkuria kiireisille kansanedustajille. Huhun mukaan entinen kansanedustaja Juha Mieto on päässyt tunnelin läpi vain kahdella potkulla.


Torstaisin kokoontuu eduskuntaryhmä, jossa keskustellaan ajankohtaisista asioista ja sovitaan yhteisistä linjauksista. Myös valiokuntakäsittely on tärkeä osa kansanedustajan työtä, sillä se vaikuttaa säädettävien lakien sisältöön. Istuntosalissa pidetään täysistunnot tiistaista perjantaihin, jotka saattavat joskus kestää aamuyöhön asti. Onneksi eduskuntatalon Kuppila on auki aina niin kauan kuin istunnot kestävät. Istuntosalissa vallitsee tarkka järjestys, esimerkiksi istumajärjestys on tarkkaan määritelty. Vasemmistopuolueet istuvat vasemmalla ja oikeistopuolueet oikealla, kokeneet, pitkän uran tehneet kansanedustajat edessä ja tulokkaat takana. Pukukoodi on myös tarkka ja kaikkia tulee teititellä. Kaikki tämä edustaa kansanvallan arvokkuutta.


Seuraavaksi Markus Lohen vierailun aikana oli luvassa oppilaiden kysymykset. Alkoholilainsäädäntö kiinnosti tietenkin meitä juuri 18-vuotta täyttäneitä. Kysyimme Lohen mielipidettä siitä, olisiko viinien tuominen myyntiin maitokauppoihin järkevää. Markus Lohi sanoi, että tutkimukset näyttävät sen, että kun tarjonta lisääntyy, myös kulutus kasvaa ja näin valtion kustannukset kasvavat. Hän ei siis ollut tämän kannalla ja kannusti vastuulliseen alkoholin käyttöön. Seuraavassa kysymyksessä kysyttiin, mitkä ovat tärkeimpiä päätöksiä, joita eduskunta tekee tänä vuonna. Hän vastasi, että ehdottomasti Sote-uudistus.


Halusimme tietää mikä on haastavinta ja antoisinta kansanedustajan työssä. Lohen mielestä mielekästä on ihmisten kanssa työskentely ja tunne siitä, että pystyy vaikuttamaan yhteiskunnallisesti tärkeisiin asioihin. Hän sanoi myös, että vaikka yhteistyö on kaiken a ja o, välillä on haastavaa se, ettei melkein koskaan pysty päättämään asioista täysin itse. Markus Lohi päätti vierailunsa muistuttamalla meitä siitä, että meidän tulee olla kiitollisia satavuotiaasta Suomesta. Hänen mielestään hyvä teema juhlavuodelle on kiitollisuus, sillä Suomi on erinomainen maa asua!


Mielestämme kansanedustajan vierailu oli hieno asia. Se toi meille nuorille uutta näkökulmaa päättäjien elämästä ja muutenkin politiikasta, joka aika ajoin saattaa tuntua hyvin kaukaiselta asialta nuorten elämässä. Tällainen vierailu sai miettimään yhteiskunnallisia asioita ja niihin vaikuttamista.Emma ja Viivi


Comments