Etusivu‎ > ‎Blogi‎ > ‎

Kiehumispiste

lähettänyt Hannele Vehkaoja 3.3.2017 klo 10.41

Tiistaina 28.2.2017 koko koulu katsoi iltapäivällä Elina Hirvosen ohjaaman ja Mouka Filmi Oyn tuottaman dokumenttielokuvan Kiehumispiste. Dokumenttielokuvan teemana on vihapuhe. Siinä kuvataan kunnioittaen ja stereotypioita karttaen niin Suomi ensin kansanliikkeen jäseniä, tavallisia kansalaisia kuin turvapaikanhakijoitakin.


Hirvonen kertoo elokuvasta: “ Havahduin vuosi sitten siihen, että Suomessa on tapahtunut iso muutos. On muukalaisvihaa ja paljon ihmisiä, jotka kokevat, että ydinlupaukset on petetty, olet syrjässä kukaan ei kuuntele. Valitsin elokuvan päähenkilöt niin, että katsoja voisi pitää jokaisesta henkilöstä. Ja voi pitää myös niistä, jotka ajattelevat toisin kuin itse. Kun Oula ja Tapsa kaikista erimielisyyksistä huolimatta istuvat alasti saunan lauteilla ja kohtaavat toisensa, tekevät he mielestäni suomalaisille suuren palveluksen.”


Elokuva herätti varmasti jokaisessa sen katsojassa monia tunteita. Elokuva oli kuvattu siten, että aina ei heti tiennyt kuvataanko vihapuhetta tuottavaa ryhmää vai sitä vastustavaa. Elokuva antoi tilaa myös pohtia niiden henkilöiden näkökantoja, jotka ajattelivat toisella tavalla kuin itse.


Elokuvan jälkeen pohdittiin yhdessä missä itse on törmännyt vihapuheeseen, onko siihen puuttunut tai jopa itse tuottanut vihapuhetta. Meitä pyydettiin myös miettimään minkälaista vihapuhetta Pohjois-Suomessa esiintyy. Viimeiseen kysymykseen: “Oliko tärkeää katsoa tämä dokumentti?” lähes jokainen auditoriossa elokuvan katsoneista nosti kätensä ylös sen merkiksi, että dokumenttielokuvan sanoma oli ajankohtainen ja tärkeä.


Comments