Etusivu‎ > ‎Blogi‎ > ‎

Kielitaitoa ja kulttuurikokemuksia

lähettänyt Hannele Vehkaoja 25.9.2016 klo 21.01

Tänään 26.9 vieteään Euroopan kielten päivää. Tästä blogitekstistä löytyy tietoa Euroopan kielten päivästä, työelämän kielitaitohaasteista ja ennen kaikkea neljän lukiolaisen kokemuksista vieraalla kielellä työskentelemisestä.


  • Annica ja Petra ovat työskennelleet ulkomailla ja päässeet kielen lisäksi tutustumaan vieraaseen kulttuuriin.

  • Jenna ja Karoliina tekivät kesätöitä Rovaniemellä. Matkailukaupungissa tytöt pääsivät työssään käyttämään useita kieliä - myös elekieltä.


Mikä on Euroopan kielten päivä?

MIKÄ ON EUROOPAN KIELTEN PÄIVÄ?

Euroopan neuvosto on julistanut Euroopan kielten päivän juhlittavaksi vuosittain 26. syyskuuta. Euroopan kielten päivän päätavoitteet ovat:


1. Muistuttaa kieltenoppimisen sekä opiskeltavien kielten monipuolistamisen tärkeydestä monikielisyyden sekä kulttuurienvälisen ymmärryksen lisäämiseksi;

2. Edistää ja vaalia Euroopan rikasta kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta

3. Rohkaista elinikäiseen kieltenoppimiseen koulussa ja sen ulkopuolella oli kyse sitten opiskelusta, ammatillisista tarpeista, liikkuvuuteen liittyvistä tarkoituksista tai huvista.


Monipuolinen kielitaito


Talossanomat julkaisi 19.9.2016 jutun “Tällainen kielitaito avaa ovia työelämässä”. Seuraava tekstipätkä on suora lainaus jutusta:


“Valinnaisaineita pohtiva peruskoululainen tokaisi, että "englannilla pärjää, muut kielet ovat turhia". Tällainen käsitys on yleistynyt, mutta Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja yritysten edustajien mukaan se ei pidä paikkansa.

EK:n asiantuntija Satu Ågren sanoo, että moni peruskoulunsa päättävä on opiskellut vain englantia ja ruotsia, mutta työelämässä tarvitaan myös muita kieliä.

– Perushaaste on suomalaisten ja nuorten kielitaidon kaventuminen.”

Taloussanomien jutussa mainitaan myös, että saksan kielen osaajia tarvittaisiin työelämässä, erityisesti teollisuuden aloilla, mutta saksan opiskelu on romahtanut. Myös venäjän osaajista on pulaa. Jutussa mainitaan myös Pohjois-Suomen hiihtokeskusten työpaikat, joihin vaaditaan kielitaitoa useassa eri kielessä. Jos kiinnostuit enemmän aiheesta, tässä linkki Taloussanomien juttuun: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2016/09/19/tallainen-kielitaito-avaa-ovia-tyomarkkinoilla/20169637/139


Kieltä, kulttuuria ja kokemuksiaAnnica Koivisto:Mina två härliga månader när jag jobbade som au pair i Sverige


Keväällä aloin pyörittelemään mielessäni ajatusta siitä, että lähtisin au pairiksi. Vähän aikaa selailin nettisivuja ja eräs perhe etsi au pairia Ruotsiin, josta sain idean lähteä Ruotsiin tutkimusmatkalle kahdeksi kuukaudeksi.


Ruotsissa asuin perheessä, jossa oli kolme lasta: Agnes 5v, Iris 4v ja Wilhelm 3kk. Perheessä asui isä ja äiti, jotka olivat lääkäreitä sekä yrittäjiä. Yrityksestä kerron myöhemmin lisää kuitenkin. Perheellä oli kaksi asuntoa: työasunto Tukholman Vasastanissa ja loma-asunto Eskilstunan lähellä Näshultassa. Ilmeisesti tällainen kahden asunnon käytäntö oli yhtä yleistä kuin kotona käyvät siivoojat ja netistä tilattavat ruokakassit, sillä kaikilla isäntäperheeni sisaruksilla oli tällainen käytäntö. Kyse ei siis ollut mistään mökistä niin kuin suomalaisilla vaan kommuunista. Sisarusten muodostamasta kommuunista joka oli Näshultassa ja Tukholmassa.


Mutta mitäs minä tein siellä? Käytin lapsia Punaisen ristin uimakoulussa joka päivä kahden viikon ajan, hoidin perheen kuopusta ja tein kotitöitä ruohonleikkuusta ruoanlaittoon. Vahdin oman perheeni lapsia ja muidenkin lapsia, sillä siihen olen tottunut jo kotonakin. Työaikani vaihteli aika paljon, sillä välillä tein 10-18, joskus taas 6-21. Kaikki oli kuitenkin lähtemisen arvoista. Ja se kysytyin kysymys tietenkin vielä tännekkin: Opinko ruotsia? Vastaus on kyllä. Ja eritoten ruotsalaista kulttuuria ja miten se elämä oikeasti sujuu joka päivä ruotsinkielellä.


Perheellä oli lehmiä ja lampaita. Lehmät liittyivät perheyritykseen nimeltä Tre bönder eli kolme maanviljelijää. Linkkaan lopuksi tämän yrityksen sivut jos jollakulla kiinnostaa :) Eli yrityksen ideana on tuoda esille, että kyseessä on orgaaninen perheyritys, joka hoidetaan perheen voimin. Lihaa ei ilmeisesti kuitenkaan tuotettu muuhun kuin perheen käyttön ollessani siellä, sillä standardit lihan tuottamiseen hygienian osalta on erittäin tiukat. Mutta nettisivuja selaillessani näyttää siltä, että he ovat alkaneet tuottaa lihaa myös ulkopuolisille. Kaikki söivät luomua ja tuottivat mahdollisimman paljon itse elintarvikkeita, sekä ihan ehdotonta oli  kierrättäminen.  http://www.trebonder.se/Ehkä palkitsevinta oli se, että kaikki ihmiset ottivat minut avosylin vastaan ja sain uuden ystävän toisesta au pairista. Elisa oli vain kuukauden, mutta meistä tuli heti lentokentällä hyviä ystäviä. Yhdessä me sitten käytiinkin tekemessä kaikkea mukavaa: Tukholmassa vietettiin pari viikonloppua, käytiin Upsalassa, ratsastettiin ja ajeltiin autolla. Rankan päivän jälkeen oli aina mukavaa, kun oli joku jonka kanssa sai puhua suomea ilman että piti miettiä jokaista sanaa.  Kiusallisinta oli kuitenkin esittäytyminen jokaiselle uudelle ihmisille ja kyselytulvaan vastaaminen.


Tässä vaiheessa voisin esitellä hieman kuvia reissusta :)


IMG_20160721_224254.jpg

Eskilstunan eli E-tunan keskustaa iltasella.


IMG_20160723_153553.jpg

Tukholmassa oli paljon tapahtumia viikonloppuisin.


IMG_20160924_154309.jpg

Isäntäperheen lampaita, joita kävin laskemassa iltaisin.

(En kylläkään unen tulon toivossa)


IMG_20160730_110410.jpg

Tre bönderin tuotantolehmiä.


IMG_20160804_125135.jpg

Puumajassa eväsretkellä Agnesin kanssa. Hassua,

että kaikkien taloilla oli omat nimet. Se talo,

jossa asuin oli Kvarn eli mylly.


IMG_20160711_093729.jpg

Ja tässä on Elisa, joka pääsi opiskelemaan Upsalaan

yliopistoon. Elisan kanssa oli kyllä hauskaa tutkia paikkoja ja tilata ruokaa, sekä käydä kaupassa! Ikinä ei mennyt ihan putkeen meidän ostosreissut ruotsiksi...
Petra Aho:


Uusia kokemuksia ulkomaan työharjoittelun kautta


Olin viime kesänä työharjoittelussa Munchenissa Saksassa. Opiskelen ammattilukiossa leipuri-kondiittoriksi ja oli hienoa että tällainen ulkomaanharjoittelu oli mahdollista. Idea ulkomaille lähdöstä tuli kaverin innoittamana joka oli edellisenä kesänä tehnyt oman harjoittelunsa Saksassa. Kertaakaan en ollut yksin ulkomailla käynyt, puhumattakaan kuuden viikon mittaisesta matkasta. Tämä reissun itsenäisyys olikin osasyy miksi reissu houkutteli.


Saksassa olin paikallisen leipomoketjun yksikössä josta kuljetettiin tuotteita pienempiin kahviloihin. Itse työharjoittelu toki oli mielenkiintoista, mutta parasta reissussa oli luultavimmin vapaa-ajalla kiertely tuntemattomassa kaupungissa. Ja kesäaikaan nähtävää toki riitti, esimerkiksi Tollwood-festarit oli siisti tapahtuma. Myös pelkkä kaupungin tutkiskelu oli mielenkiintoista.


Kaverin kanssa reissu olisi varmasti ollut myös mahtava, mutta yksin meneminen tuo matkaan vapautta päättää itse menemisistään ja tulemisistaan. Aluksi mietin pärjäänkö vain englannilla, sillä saksankielen taitoa minulla juurikaan ei ole, mutta totesin että perus englannin taidoilla pärjää aivan hyvin. Kaikenkaikkiaan siis suosittelisin työharjoittelun tekemistä muillekkin!
Jenna Oivo:


Kesätonttuna Joulupukin Pääpostissa


Pääsin siis kesätöihin Joulupukin Pääpostille. Siellä käy vuosittain todella paljon erimaalaisia turisteja, varsinkin joulun aikaan. Kesällä siellä kävi saksalaisia eniten. Monet heistä olivat tulleet asuntovaunuilla ja olivat matkalla pohjoiseen. Sain puhua paljon englantia ja käyttää välillä elekieltäkin, koska jotkut eivät ymmärtäneet kauheasti muuta kieltä kuin omaansa. Ruotsiakin pääsin puhumaan jonkin verran, mutta ruotsalaisia ei ollut niin paljon ja jotkut saattoivat puhua englantia. Palvelin asiakkaita kassalla ja neuvoin heitä. Pääsin myös lukemaan muutamia joulupukin kirjeitäkin. Olin myös viime joulunakin postilla töissä, joten ei ollut vaikea päästä alkuun toisen kielen kanssa ja muutenkaan. Ruotsi oli hieman ruosteessa, mutta kyllä sekin sujui lopulta hyvin. Oli todella kiva taas päästä käyttämään muitakin kieliä kuin suomea! Alla on kuva Joulupukin Pääpostista:


joulupukin pääposti.jpgKaroliina Hanhisuanto:


Kesäkahvila


Olen Karoliina Hanhisuanto ja perustin kesäkahvilan Rovaniemen liikennepuistoon viime kesäksi. Sisustin rakennuskontin kahvilaksi ja myin siellä jäätelöä, erilaisia kakkuja ja muita suolaisia ja makeita leivonnaisia.


Kahvilassa kävi myös ulkomaalaisia turisteja. Jotkut puhuivat englantia, jotkut ruotsia ja jotkut jotain aivan muuta kieltä. Ruotsilla ja englannilla selvisi vielä hyvin, mutta sitten kun ei ollut yhteistä kieltä niin kommunikointi oli vähän haasteellisempaa. Silloin selvittiin viittomakielellä eli asiakas näytti mitä halusi ja minä osoitin hinnastoa. Kaikki ainakin (toivottavasti) sai mitä halusi! Tässä pari kuvaa kahvilasta, lisää kuvia löydät instagramista nimellä @makijaamahantaydelta.Comments