Etusivu‎ > ‎Blogi‎ > ‎

Kirjavinkkausta

lähettänyt Hannele Vehkaoja 23.1.2017 klo 12.01   [ 23.1.2017 klo 12.02 päivitetty ]

Sarasvatin hiekkaa - ajatuksia herättävä teos uhkaavasta tulevaisuudesta
Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa (2005) on ekologinen trilleri, jossa seurataan syvänmeren tutkija Sergeitä ja intialaista Amrita Desaita, kun he tutkivat yhdessä Intian rannikolta löytynyttä vedenalaista rauniokaupunkia. Tarinaan liittyvät mukaan myös suomalainen keksijä ja tutkija Kari Alanen, ja Grönlannissa majaileva jäätikkötutkija Susan Cheng.


Kirjan pääteemana on ilmastonmuutos ja sen vaikutukset; erityisesti jäätiköiden sulaminen ja sen aiheuttama merenpinnan nousu. Vaikka ilmastonmuutos onkin meidän sukupolvellemme jo miltei loppuunkulutettu aihe hälyttävästä ajankohtaisuudestaan huolimatta, Isomäki onnistuu tuomaan siihen uusia puolia ja kertomaan tarinansa kyllästyttämättä lukijaa jatkuvalla saarnaamisella. Onkin jollain tavalla lohduttavaa, että vaikka muutosta onkin tässä lähitulevaisuuteen perustuvassa kirjassa mahdotonta pysäyttää, on sitä silti mahdollista hillitä tieteen keinoin.

Ilmastonmuutos ei ole teoksen ainoa kantava teema. Sarasvatin hiekkaa käsittelee tarinansa lomassa muun muassa kriittisesti länsimaiden luomaa voittajien historiaa, jossa muut valtiot on jätetty unholaan rikkaasta menneisyydestä ja sivistyksestään huolimatta.

Teoksen hahmot saattavat kokeneelle lukijalle jäädä hieman pinnallisiksi, ja kerronta voi tuntua hetken lukemisen jälkeen itseään toistavalta. Sarasvatin hiekkaa on kuitenkin kokonaisuudessaan erittäin viihdyttävä ja myös jännittävä teos. Suosittelen lukemista varsinkin Dan Brownin ja Ilkka Remeksen ystäville - nautitte tästä varmasti.Jutta 14BEmma Donoghue: Huone


Emma Donoghuen teoksen Huone (2010) kertojana toimii viisivuotias Jack. Hän asuu äitinsä kanssa pienessä lukitussa huoneessa, jossa Vanha Kehno pitää heitä vankina. Jackille Huone on kuitenkin koti. Jack on syntynyt Matolle Huoneeseen ja hän nukkuu yöt Vaatekomerossa sillä aikaa kun Vanha Kehno narskuttaa Äidin Sänkyä.


Huone on Jackin koko maailma. Hän luulee, että Huoneen ulkopuolella on avaruus ja että television ihmiset eivät ole totta. Hänen maailmassaan  on vain yksi sänky ja yksi amme, yksi äiti ja yksi huone.


’Naiset eivät ole todellisia kuten Äiti, eikä tytöt ja pojat. Miehet ei ole todellisia paitsi Vanha kehno enkä minä ole ihan varma, onko hänkään todella todellinen. Jospa hän on vain puolitodellinen?’’


Kuitenkin Jackin viidennen syntymäpäivän jälkeen Äiti alkaa paljastaa pojalle asioita Huoneen ulkopuolisesta maailmasta ja hän yrittää suostutella Jackia mukaan suureen pakosuunnitelmaan.


Kirjan aiheesta päätellen voisi ajatella Huoneen olevan synkkä ja raskas lukukokemus. Näin ei kuitenkaan ole, sillä pienen pojan näkökulmasta kerrottu tarina on toivoa täynnä. Lapsikertoja tuo myös jotain uutta tähän valitettavan paljon mediassa esillä olleeseen aiheeseen.


Kirja on hyvin kirjoitettu, kaunis kuvaus äidinrakkaudesta ja suosittelen sitä kaikille, jotka eivät säikähdä teoksen raskasta aihetta. Kirja paranee ensimmäisen neljänneksen jälkeen, kun juoneen tulee vauhtia, joten älä jätä kirjaa lukematta, jos Jackin arki Huoneessa Äidin kanssa kuulostaa pitkästyttävältä. - KJ


huone.jpgMinne tytöt kadonneetMinne tytöt kadonneet on Leena Lehtolaisen kirjoittama rikosromaani, joka on julkaistu vuonna 2010. Kirja kuuluu Maria Kallio -dekkarisarjaan ja on sen yhdestoista teos, mutta pystyt silti lukemaan tämän kirjan ongelmitta, sillä teokset eivät ole sidoksissa toisiinsa niin paljoa.


Kirjan juoni on täynnä yksityiskohtia ja käänteitä joiden paljastaminen pilaisi jännityksen, joten en kerro niistä tässä. Lyhykäisyydessään kirja kertoo Maria Kallio nimisestä poliisista, joka on juuri palannut Suomeen Afganistanista, jossa hän on ollut paikallisen poliisikoulun avajaisissa. Maria on päättänyt jättää poliisin työt sikseen, mutta hänen vanha esimiehensä houkuttelee hänet takaisin töihin Espoon poliisiin. Maria alkaa työskentelemään komisariona epätyypillisten rikosten solussa, joka saa heti tutkittavakseen kolmen maahanmuuttajatytön katoamiset. Tilanne kiristyy kun neljäs maahanmuuttajatyttö löytyy hangesta kuolleena, omaan huiviinsa kuristettuna. Ovatko tapaukset yhteyksissä toisiinsa?


Kirjan teemoina on muutamia erittäin nykypäiväisiä aiheita kuten rasismi, vähemmistöryhmät, maahanmuutto ja monikulttuurisuus. Kirja nostaa hyvin esille suomalaisen yhteiskunnan ja maahanmuuttajien jännittyneet välit, joita kuvaillaan monen henkilön näkökulmasta. Kirjassa keskeisessä osassa on maahanmuuttajaperheiden tiukat kulttuureihin liittyvät säännöt ja tavat, sekä kielimuuri.


Kuten jo aikaisemmin mainitsin, kirja on täynnä yksityiskohtia, mutta toisaalta juuri nämä piirteet tekevät kirjasta mielenkiintoisen ja mukaansatempaavan. Kirjan loppuratkaisu on ennalta arvaamaton ja saa varmasti lukijan katsomaan Suomessa olevaa maahanmuuttajaa hieman uusin silmin. Suosittelen kirjaa kaikille, sillä se on silmiä avaava lukukokemus, joka jättää pohtimaan.


-Nimetön
Comments