Etusivu‎ > ‎Blogi‎ > ‎

Kokemuksia päättyneestä koodiviikosta

lähettänyt Risto Kuoksa 12.12.2016 klo 0.45   [ 12.12.2016 klo 0.51 päivitetty ]

Toisen jakson koodiviikko on takana. Kokeista 38 toteutettiin sähköisenä ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-ympäristössä ja yli kymmenen sähköisesti oppimateriaalin tekijän ympäristössä. Kaikkiaan kokeista ⅔  oli sähköisiä. Kokeista suurin osa oli ryhmien omissa luokissa. Kokeilimme myös 2-3 kokeen yhtäaikaista pitämistä auditoriossa, jolloin opiskelijoita oli enimmillään yli 70 samassa tilassa. Pidän sähköisten kokeiden määrää ja osuutta osoituksena siitä, että Oukku kulkee tässä kehityksessä etunenässä. Osaamista ja rohkeutta koulusta löytyy.

Kuva 1.jpg
Auditoriossa alkamassa kahden reaaliaineen koe

Kokemuksia ja huomioita koetilanteista:

  1. 1/4:lla opiskelijoista oli ongelmia koneen käynnistämisessä Abitti-käyttöjärjestelmään. Merkittävä osa niistä johtui siitä, että omaa laitetta ei tunnettu riittävän hyvin. Osa ei ollut käynyt boottipajassa ennen koeviikkoa. Käynnistettäessä valittava Abittin käyttöjärjestelmäversio ja mm. käynnistettäessä tarvittavat näppäinyhdistelmät ovat laitekohtaisia, joten ne täytyy olla omassa muistissa ja käynnistämisen on oltava rutiinia. Jaamme muille kuin abeille ennen jakson 3 koodiviikkoa henkilökohtaiset muistitikut, joilla käynnistämistä voi harjoitella kotona. Jos tikku katoaa, uuden Abittin voi ladata YTL:n kotisivulta.

  2. Mikäli omaa konetta ei saatu kokeessa käynnistymään, käytettiin koulun laitteita, joita on rajallinen määrä. Joinakin aamuna ne loppuivat kesken. Jatkossa tilanteissa, joissa oma laite ei käynnisty,  annetaan tehtäväksi perinteinen paperikoe.

  3. Tilanteissa, joissa omaa läppäriä ei saatu käynnistymään, yleistäen voisi todeta, että mitä uudempi ja kalliimpi laite, sen enemmän haasteita oli. Asia korjaantunee, kun YTL saa päivitettyä käyttöjärjestelmäversioitaan yhteensopivammiksi uusimpien tietokoneiden komponenttien kanssa. Julkisesti en voi sanoa, mitä läppärimerkkiä tai mallia emme suosittele, mutta ennen ostamista vinkkiä asiasta voi kysyä koululta.

  4. Kokeessa tulee olla mukana tarvittavat omat lisähärpäkkeet – läppärin akkulaturi, korvanapit tai kuulokkeet sekä hiiri, jos sellaista käyttää.

  5. Kun kokeissa alkuun päästiin, vastaaminen tapahtui keskittyneesti ja yleensä ottaen nopeammin kuin paperikokeessa. Tietokoneella vastaaminen vaikuttaa mieluisammalta kuin paperille kirjoittaminen.

  6. Käytimme kokeissa langatonta verkkoa, joka on alttiimpi yhteyshäiriöille kuin langallinen yhteys. Ne laitteet, joissa langaton yhteys ei toiminut,  sijoitettiin tilassa eturiviin ja kytkettiin kiinteällä verkkojohdolla palvelimeen. YO-kokeessa käytetään toistaiseksi pelkästään langallista yhteyttä. Kiinteä yhteys ei kuitenkaan auta tilanteessa, jossa läppäri ei käynnisty Abittilla.

Kuva 2.jpg
Koepalvelin, jonka päällä langaton modeemi. Verkkojohdot menevät eturivissä olevlln opiskelijakoneisiin, joissa langaton yhteys ei toiminut,

Tulevilla koodiviikoilla sähköisten kokeiden määrä tulee edelleen kasvamaan. Tästä eteenpäin painopiste on TVT:n käytön lisäämisessä kurssien aikaisessa opiskelussa. Reaaliaineissa ja kielissä käytetään paljon Googlen Classroom-ohjelmaa. Lisäksi kurssien yhteydessä aletaan käyttää Abittin työkalujaohjelmistoja eli LibreOffice työvälineohjelmia.  Tietokone on päivittäinen ja välttämätön työkalu lukiossa.

Hyvää joulun odotusta, Risto Kuoksa, rehtori

Comments