Etusivu‎ > ‎Blogi‎ > ‎

Täällä Pohjantähden alla

lähettänyt Hannele Vehkaoja 13.12.2016 klo 6.38   [ päivittänyt 20.12.2016 klo 23.43 Osmo Huhtala ]

Lämpimien tervetulo-toivotusten saattelemana Ounasvaaran lukion opiskelijat saapuivat vapaaehtoistyöpäivään Lapin Kuntoutuksen tiloihin juuri hieman ennen kuin kello löi yhdeksän. Opiskelijoita ohjaamassa olivat Kati Ridanpää ja Tapio Majava; tarkoituksenamme oli tarjota Lapin Kuntoutuksen varsin iäkkäille asukkaille iloa ja nostalgisia tunteita verryttelyn, hemmottelun, musiikin ja keskustelun keinoin.  

Pian siirryimmekin ruokasaliin, jossa muutamat asukkaat olivat juuri viimeistelleet aamiaisensa. Opettajien johdolla opiskelijat jakautuvat ryhmiin; kanssani ruokasaliin jäi ryhmä, joka tarjosi musiikkia. Pian kuulemmekin opiskelijoiden esittämänä monia kauniita klassikoita, kuten kappaleet "Hei mummo", "Vanhojapoikia viiksekkäitä" ja "Täällä Pohjantähden alla". Ne kirvoittivatkin melkoiset aplodit yleisön joukosta.

Musikantit työssään. Vasemmalta oikealle Jere Javarus, Siiri Peuraniemi, Elina Kuula ja Nora Reku.

Tämän jälkeen osa asukeista lähti verryttelemään opiskelijoiden johdolla ja musikantit siirtyivät yläkertaan tarjoamaan erinomaista musiikkia sotainvalideille, joille tarjottiin samalla pallohierontaa sekä mahdollisuus harjoittaa pienimuotoista jumppaa;  ilmapiirin piristyminen oli äärimmäisen helppoa havaita. Pian yleisöä alkoikin kertyä ja muutamat asukkaat osallistuivat jopa laulamiseen!

Tiloissa oli nähtävissä monenlaisia sisustuselementtejä. Tämä upea esine on erään kuntoutujan luomus.

Pian musikanttien jälkeen tiensä ylös löysi keskustelijaryhmä. Puheenaiheista ei ollut pulaa ja asukkaista olikin miellyttävää saada seuraa, joka sekä kuunteli kohteliaasti että esitti omia mielipiteitään. Keskeinen teema keskustelussa oli tietysti sota ja sen kauheudet, mutta keskustelua käytiin myös niin Rovaniemen kuin Suomenkin kokemista muutoksista vuosien aikana; asukkaiden tarinoista huomaa, että varsinkin kulkuyhteydet ovat nopeutuneet huomattavasti sota-ajoista.

Kädentaitoja ei voi harjaannuttaa liikaa.

Vaikka yläkerrassa käytiin korkeatasoista keskustelua, alakerta ei jäänyt toiseksi; samalla kun asukkaille tarjottiin hemmottelua, käytiin paljon erilaisia keskusteluita. Kynsien lakkaamisen ja hiusten kampaamisen ohella tämä oli helppoa. Paikalla oli myös musiikista vastaava ryhmä, joten hemmottelun ohella läsnäolijoille tarjottiin myös miellyttävä musiikkielämys. Myös kädentaitoja harjaannutettiin; askartelu tarjosi sopivan helppoa ja miellyttävää toimintaa.

Tämä kirjoittaja viihtyy Pohjantähden alla.

Täällä Pohjantähden alla minäkin tätä kirjoitusta teen. Näin viimeisinä sanoina voin vain todeta olevani iloinen siitä, että päätin ottaa vastuun tämän kirjoituksen toteutuksesta. On ollut ilo huomata, kuinka pienillä teoilla voimme ilahduttaa muita ihmisiä!

Joni Nieminen


Comments